Dragi Miha,

ko si kot mlad medvedek prišel k nam, Volkcem, si že takoj na začetku pokazal svoj značaj, ki je bil resen in hkrati tudi igriv. Tvoja živahnost ti je narekovala, da si se navkljub prepovedi dostikrat kar s pipcem v roki podil po gozdu, da bi urezal lesko ali dve. Skoraj ni minila taborniška akcija, ki se je ne bi udeležil. Vedno si rad prihajal k nam, zorel in rasel si skupaj z nami. Vračal si nam ljubezen in pridobljeno znanje. Prevzel si vod, postal si načelnik rodu, bil si taborni ekonom, opravljal si funkcijo starešine GG družine, bil si starešina zimovanja...

Pri opravljanju nalog, ki si si jih zadal, je na dan pogosto privrela tvoja razposajena narava, ki je vedno poskrbela za zabavo vseh prisotnih. Takih primerov je skoraj nešteto ...

Verjetno prva množično opažena zgodba je bilo tvoje žongliranje s sekiro na enem od taborjenj. Tvoj cirkuški trening se je v tem primeru končal v lokalni bolnišnici z nekaj šivi na roki, vendar ti to ni izbrisalo nasmeha z obraza.

V obdobju aktivnega sodelovanja na orientacijskih tekmovanjih se nam je kdaj pa kdaj pod noge "nastavil" tudi kakšen hrib, čez katerega smo jo ponavadi užgali kar po azimutu, da smo prišli do kontrolne točke na drugi strani. Možnost, da bi šli naokrog seveda ni bila sprejemljiva.

Tvoja moč se je kazala tudi pri naših ostalih podvigih – za sladoledno lučko si na Viševnik dekletom nesel njihove smuči. Na vrh si tako v enem zamahu prinesel sedem parov smuči in si prislužil sedem lučk.

S hribi je povezana tudi peka palačink na Kotovem sedlu, ko si na naš tradicionalni zimsko-spomladanski izlet nesel s sabo plinsko jeklenko, gorilnik, ponev in maso za palačinke, ki si jih potem v veselje vseh pekel na cilju.

Tvoje praktično razmišljanje je poseglo tudi na druga področja gurmanskega udejstvovanja – kaj bi se človek matral s stepanjem smetane, če pa lahko v lonec zliješ dve smetani in ju potem nahujskaš, da se stepeta med sabo.

Ko je taborništvo postalo premajhno za tvoje ambicije, in si si poiskal dodatne izzive, si se še vedno rad vračal k nam. Vemo, da je bilo ob družini, taborništvu, alpinizmu in Ukici težko uskladiti vse želje in cilje. A vendarle si bil stalno z nami.

Mladim si vzor. Mnogi v tebi vidijo idola, način življenja in obnašanja. Boljšega vzornika bi si res zelo težko izbrali.

Sedaj si se vrnil z zadnje ture, spočij se, ker vemo da boš na naslednjih akcijah ponovno z nami. Vedno!

Tvoji volkci

Živeti z gorami

Ob alpinizmu, odpravah, gorskemu vodništvu, reševalnih psih, gorski reševalni službi in prijateljih ostane malo časa za druge aktivnosti, kaj šele za redno službo. Biografija

Miha Valič

Gorsko vodništvo

Od leta 2006 sem gorski vodnik z mednarodno licenco IFMGA in lahko vam nudim vodenje pri vsakovrstnihgorskih avanturah doma in po svetu. Gorsko vodništvo

Miha Valič, gorski vodnik IFMGA