Gorsko vodništvo

Haute Route (Chamonix - Zermatt)

Visoka pot je najbolj znano popotovanje na smučeh, ki povezuje dve mondeni zimski središči preko ledenikov, gorskih prelazov in planinskih koč. Obstaja več variant (Klasična, Verbierova, Grand Lui), med katerimi se odločimo glede na razmere in sposobnosti udeležencev.

Do Chamonixa se pripeljemo prejšni dan in tam prespimo, ali pa že naredimo del poti do koče Argentiere.

1. dan: Z žičnico na Grands Montets, od koder se spustimo na ledenik Argentiere, potem pa se povzpnemo na sedlo Col du Chardonnet in čez plato Trient do koče z istim imenom, ki že leži v Švici.

2. dan: Uživaška smučarija skozi Val d'Arpette do Champexa, od koder se z avtobusom ali taksijem odpeljemo do Bourg St Pierre, kjer prespimo. (1700 m spusta)

3. dan: Dolg vzpon do koče Valsorey. (1400 m vzpona)

4. dan: Ključni dan. Delikaten vzpon na Plateau du Couloir, prečenje na sedlo Sonadon in spust po ledeniku Mt. Durand do koče Chanrion. (900 m vzpona in 1800 m spusta)

5. dan: Klasična pot poteka po ledeniku Otemma, vendar je v dobrih razmerah priporočljivejše prečenje na Pigne d'Arolla čez Portons do koče Vignette. (1300 m vzpona in 700 m spusta)

6. dan: Zaključni Dan z veliko začetnico. Presmučamo in prehodimo 30 kilometrov preko treh prelazov in sedmih ledenikov in v Zermattu zaključimo veliko pustolovščino. (1100 m vzpona in 2400 m spusta)

V Zermattu lahko prespimo, ali pa se še isti dan s taksijem odpeljemo nazaj v Chamonix.

Dolžina: šest dni + vožnja

Zahtevnost: kondicijsko intenziven turni smuk

Gorstvo in izhodišče: Chamonix, Peninske Alpe, Zermatt

Oprema: smučarske palice in smuči s turnim okovjem, kože za smuči (psi), srenači, turno smučarski čevlji, plazovna žolna, cepin, dereze, plezalni pas

Cena vodenja: štirje udeleženci: 55 EUR/osebo/dan

Dodatni stroški: prevoz, stroški vodnika, žičnica na Grand Monte, 4 x spanje in polpenzion v planinski koči, spanje v Chamonixu, Bourg St Pierre in v Zermattu, prevoz Champex - Bourg St Pierre in Zermatt - Chamonix (ocena dodatnih stroškov pri štirih udeležencih je 400 EUR/osebo)

Gorske avanture - ponudba

Splošne informacije

Kontakt

E: info@mihavalic.net
M: +386 31 619 725